Evaluación del efecto de los extractos de ajo (Allium sativum) y cebolla (Allium cepa) en pollos broiler para mejorar las condiciones sanitarias –productivas

 

Authors
González Castro, Pablo Emilio
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Different doses of garlic (Allium sativum) and onion (Allium cepa) extracts were evaluated in the drinking water of broiler chickens to improve sanitary-productive conditions, considering the following general objective: To evaluate the effect of garlic extracts and onion in broiler chickens to improve sanitary conditions –productive and specific objectives, 1.- Establish the percentages of morbidity and mortality in broiler broiler breeding and fattening; 2.- Determine the productive behavior under the influence of different doses of garlic and onion extracts in the feed of broiler chickens in the growth and fattening stages, 3.- Perform a cost / benefit analysis. This research was carried out in the experimental farm Laguacoto II, Guaranda, Bolívar Province. Within the livestock sector specifically in the poultry sector, new alternatives are sought that replace the use of chemicals, for which the use of alliaceous plants such as garlic and onion have been a natural alternative to replace the use of APC (Promoter Antibiotics Increase). Thus, the present investigation was carried out in which 250 grams of garlic and 250 grams of onion were used to obtain garlic and onion extracts, in 1 liter of 96% drinking alcohol. For which garlic and onion extracts were used in different doses (2%), (4%), (6%), (8%), supplied in drinking water, compared with a control treatment. With a total of 250 chickens, distributed in 5 repetitions and 5 treatments with 10 chickens per repetitions, in which Completely Random Block Design (DBCA) was used. The results obtained in this investigation showed statistical significance (**), it was determined that the 8% dose (T5) showed a higher productivity compared to the other doses studied, both in Weight (P), Food Conversion ( CA), and Channel Weight (PC), presenting a general average of 2661.04g, 1.61 gr, 2335.35g; with a RBC of $ 1.21, at the same time, coefficients of variation (CV) of less than 20% were obtained in all its variables. The results of this study showed that the use of garlic and onion extracts acts beneficially on the health of the birds, increasing the Gram (+) bacteria in the digestive tract of the chickens, also decreasing the parasitic load.
Se evaluó diferentes dosis de extractos de ajo (Allium sativum) y cebolla (Allium cepa), en el agua de bebida de los pollos broiler para mejorar las condiciones sanitarias –productivas, planteando el siguiente objetivo general: Evaluar el efecto de los extractos de ajo y cebolla en pollos broiler para mejorar las condiciones sanitarias –productivas y los objetivos específicos, 1.- Establecer los porcentajes de morbilidad y mortalidad en la cría y engorde de pollos broiler; 2.- Determinar el comportamiento productivo bajo la influencia de diferentes dosis de extractos de ajo y cebolla en la alimentación de pollos broiler en las etapas de crecimiento y engorde, 3.- Realizar un análisis costo/beneficio. La presente investigación se realizó en la granja experimental Laguacoto II, Guaranda, Provincia de Bolívar. Dentro del sector pecuario específicamente en el sector avícola, se buscan nuevas alternativas que reemplazen el uso de químicos, para lo cual el uso de plantas aliáceas como es el ajo y la cebolla han resultado una alternativa natural para reemplazar el uso APC (Antibióticos Promotores de Crecimiento). Es así que se procedió a realizar la presente investigación en la cual para obtener los extractos de ajo y cebolla se usó 250 gramos de ajo y 250 gramos de cebolla, en un 1 litro de alcohol potable al 96%. Para lo cual se usó los extractos de ajo y cebolla en diferentes dosis (2%), (4%), (6%), (8%), suministrados en agua de bebida, comparados con un tratamiento testigo. Con un total de 250 pollos, distribuidos en 5 repeticiones y 5 tratamientos con 10 pollos por repeticiones, en la cual se usó Diseño de Bloques Completamente al Azar (DBCA). Los resultados obtenidos en esta investigación mostraron unas significancias estadísticas (**), se determinó que la dosis al 8% (T5) presento una mayor productividad en comparación a las demás dosis en estudio, tanto en el Peso (P), Conversión Alimenticia (C.A), y Peso a la Canal (P.C), presentando un promedio general de 2661.04g, 1.61 gr, 2335,35g; con un RBC de $1,21, a la vez también se obtuvieron coeficientes de variación (CV) inferiores al 20% en todas sus variables. Los resultados de este estudio demostraron que el uso de extractos de ajo y cebolla actúan benéficamente en la salud de las aves, incrementando las bacterias Gram (+) en el tracto digestivo de los pollos, además disminuyendo la carga parasitaria.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
POLLOS BROILER
PROMOTORES DE CRECIMIENTO
ANTIBIÒTICO
RELACIÓN COSTO
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/3232
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