Desarrollo de un nuevo producto energizante en polvo

 

Authors
Timpe del Castillo, Camilo Jalil; Yugcha Cadena, Pablo Andrés
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The following project is about the development of a new powdered energy drink, made with taurine, cafeine, glucose and saccharose. During the process some of the components were dried. The most important facts are that it will be easier for the consumer to storage and transport it. This kind of drinks usually contain gas, but this one in specific is made with a relation between soda powder and citric acid in order to free the CO2, so it can supply the gasification. To obtain this reaction, we did an experimental design with different levels of soda powder and citric acid that when they react with water, they produce CO2 and they can keep stable pH and acidity with a long time of effervescency. The drying process was applied to the mixture of saccharose and concentrated vitamins, which reached a perfect relation, time – temperature (5h, 50 0C) and get final moisture of 0.63%. Then, to all this dried mixture, the rest of the ingredients of the energy drink were added and also the citric acid (2,15g) and soda powder (0,5g) since they will give the effervescency to the drink.
El presente trabajo trata del desarrollo de un energizante en polvo, hecho a base de taurina, cafeína, glucosa y sacarosa mediante el proceso del secado. La presentación en polvo dará mayor comodidad al consumidor al momento de su almacenamiento como también facilitara su transporte. Este tipo de bebidas son gasificadas, para esta bebida en polvo se realizó una relación entre acido cítrico y bicarbonato de sodio para la liberación de CO2 y suplir la gasificación. Para obtener esta reacción se desarrollo un diseño experimental tomando cantidades de acido cítrico y bicarbonato de sodio que al contacto con agua produzcan CO2 y mantengan valores de pH y acidez como un tiempo prolongado de efervescencia. El proceso de secado se aplico a la mezcla de sacarosa y concentrado, obteniendo una reacción optima de tiempo y temperatura (5h, 50 0C) para conseguir 0.63% de humedad final. A este mezcla seca se le añadió los de mas componentes del energizante y se adiciono los valores de acido cítrico (2,15g) y bicarbonato de sodio (0.5g) para la efervescencia.

Publication Year
2011
Language
spa
Topic
Bebidas
Bebidas Energizantes
Industria y Comercio
Producción
TECNOLOGÍA
ECONOMÍA DOMÉSTICA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/4154
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/