Obtención de bioetanol a partir del banano variedad orito (Musa acuminata aa) en dos estados de madurez

 

Authors
Punina Punina, Sara Beatriz; Ríos Zurita, Darwin Ernesto
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The present investigation was to obtain bioethanol from the shell of the orito (Musa acuminata aa) in two states of maturity, by means of a hydrolysis process with dilute sulfuric acid prior to the fermentation stage, with the purpose of generating a second generation biofuel. It worked in three stages. Primo: the state of maturity was estimated until its decomposition by means of the external coloring of the fruit, for previous selection of the peel (mature and mature past), then it was characterized physical, chemical and structural, the past mature state has greater capacity of carbon source on lignocellulosic material for conversion of reducing sugars. Second: an acid hydrolysis was carried out, using the shell with two drying states (fresh and dry), under conditions established by the method in production of fermentable sugars. For the evaluation of the best treatment a 2X2X3 design was used in factorial arrangement, where Glucose was evidenced by Somogyi-Nelson photometric method, the maximum concentration reached was 318.70 g / l, (dry peel + mature past + 6.5% sulfuric acid) of the best treatment. Third: it involved the anaerobic fermentation, using the yeast Saccharomyces cerevisiae, the corresponding parameters were adjusted: temperature 30 ° C; pH, 4.5 and 200 rpm orbital shaking, for later conversion to bioethanol. By means of mass balance and according to the ADEVA, the best treatment was determined on the yield of bioethanol with a value of 4.16 mg / g (fresh peel + mature past + 6.5% acid), for each 100 grams of peel.
La presente investigación fue obtener bioetanol a partir de la cáscara del orito (Musa acuminata aa) en dos estados de madurez, mediante un proceso de hidrólisis con ácido sulfúrico diluido previo a la etapa de fermentación, con el propósito de generar un biocombustible de segunda generación. Se trabajó en tres etapas. Primo: se estimó el estado de madurez hasta su descomposición mediante la coloración externa de la fruta, para selección previo de la cáscara (maduro y maduro pasado), luego se caracterizó físico, química y estructural, el estado maduro pasado cuenta con mayor capacidad de fuente de carbono sobre material lignocelulósico para conversión de azúcares reductores. Segundo: se realizó una hidrólisis ácida, utilizando la cáscara con dos estados de secado (fresca y seco), en condiciones establecidas por el método en producción de azúcares fermentables, Para la evaluación del mejor tratamiento se empleó un diseño 2X2X3 en arreglo factorial, donde se evidenció la glucosa por medio del método fotométrico de Somogyi-Nelson, la máxima concentración alcanzada fue 318.70 g/l, (cáscara seca + maduro pasado + 6.5 % ácido sulfúrico) del mejor tratamiento. Tercero: involucró la fermentación anaerobia, utilizando la levadura Saccharomyces cerevisiae, se ajustaron los parámetros correspondientes: temperatura 30 °C; pH, 4.5 y agitación orbital 200 rpm, para su posterior conversión a bioetanol. Mediante balance de masa y en función del ADEVA, se determinó el mejor tratamiento sobre el rendimiento de bioetanol con un valor 4.16 mg/g (cáscara fresca + maduro pasado + 6.5 % ácido), por cada 100 gramos de cáscara.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
BIOETANOL
ORITO
MUSA ACUMINATA AA
MADUREZ
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/2882
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openAccess
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